изборник

пратите нас

Село Тршић

“ЈА САМ СЕ У СРБИЈИ РОДИО И УЗРАСТАО, И ЗАТО МИ СЕ ЧИНИ ДА НА СВИЈЕТУ НЕМА ЉЕПШЕ ЗЕМЉЕ ОД СРБИЈЕ, НИ ЉЕПШЕГА МЈЕСТА ОД ТРШИЋА.”

Вук Стефановић Караџић

Село Тршић удаљено је 7 км од Лознице, родно је место просветитеља и великана српске књижевности и културе, Вука Стефановића Караџића. Етно-комплекс представља село динарског типа 19. века и као такав има посебну културну и туристичку вредност. Цео комплекс представља својеврстан музеј на отвореном. Свих 35 објеката у оквиру комплекса су под заштитом Републике Србије, а чине их куће, вајати, качаре, млекаре, чардаци, амбари, воденице… У тим објектима данас се налазе: Доситејев музеј, музејска поставка Вукових сабора, Галерија, Гостинска кућа, црква брвнара, вајати у којима су смештене радионице за старе занате.

Тршић годишње посети 60.000 деце у циљу задржања традиције обиласка места рођења најважнијег човека наше историје када је реч о описмењавању Српског народа.

Као посебна целина истиче се Вуково имање од 1.3 ха а чине га: Вукова спомен кућа (1933.), два вајата качара, чардак и амбар. То је заправо аутентична реконструкција зграде са окућницом каква је била уобичајена у XИX веку. У склопу имања налазе се дводелна динарска брвнара, вајат, качара и кош за кукуруз. У брвнари је одељење са отвореним огњиштем, посуђе и намештај који је био карактеристичан за сеоско домаћинства тог времена. Просторију улепшава Вуков портрет који је рад сликара Павела Ђурковића, а настао је 1816. године.

Сваког септембра у недељу пре Мале Госпојине, Вуку у част у Тршићу се одржава Вуков сабор. Први је одржан 17. септембра 1933. године када је обављано освештавање обновљене Вукове куће.

Две природне лепоте које красе овај предео су планина Гучево и река Жеравија. Највиша тачка планине Гучево је Црни врх висок 779м, на којој је подигнута спомен костурница из Првог светског рата. Уређен је и видиковац са кога се пружа поглед на Дрину. Као и све планине тога краја, обилује богатим биљним и животињским светом.
Жеравија је мала река која протиче кроз Тршић чинећи сеоску идилу потпунијом. Улива се у Дрину.

Здраво!

Посети нас на друштвеним мрежама.

Локација (клик)