изборник

пратите нас

Село Тршић

“ЈА САМ СЕ У СРБИЈИ РОДИО И УЗРАСТАО, И ЗАТО МИ СЕ ЧИНИ ДА НА СВИЈЕТУ НЕМА ЉЕПШЕ ЗЕМЉЕ ОД СРБИЈЕ, НИ ЉЕПШЕГА МЈЕСТА ОД ТРШИЋА.”

Вук Стефановић Караџић

Село Тршић удаљено је 7 километара од Лознице, родно је место просветитеља и великана српске књижевности и културе, Вука Стефановића Караџића. Етно-комплекс представља село динарског типа из 19. века и као такав има посебну културну и туристичку вредност. Цео комплекс представља својеврстан музеј на отвореном. Свих 35 објеката у оквиру комплекса су под заштитом Републике Србије, а чине их куће, вајати, качаре, млекаре, чардаци, амбари, воденице… У тим објектима данас се налазе: Доситејев музеј, музејска поставка Вукових сабора, Галерија, Гостинска кућа, црква брвнара, и вајати у којима су смештене радионице за старе занате.

Тршић годишње посети 60.000 деце у циљу очувања традиције и обиласка места рођења најважнијег човека наше историје када је реч о описмењавању српског народа.

Као посебна целина истиче се Вуково имање, а чине га: Вукова спомен кућа (1933), два вајата качара, чардак и амбар. То је заправо аутентична реконструкција зграде са окућницом каква је била уобичајена у XIX веку.
Сваког септембра у недељу пре Мале Госпојине, у част Вуку Караџићу се у Тршићу одржава Вуков сабор. Први је одржан 17. септембра 1933. године.

Две природне лепоте које красе овај предео су планина Гучево и река Жеравија. Највиша тачка планине Гучево је Црни врх висок 779м, на којој је подигнута Спомен-костурница из Првог светског рата. Уређен је и видиковац са кога се пружа поглед на Дрину. Као и све планине тога краја, обилује богатим биљним и животињским светом.
Жеравија је мала река која протиче кроз Тршић, чинећи сеоску идилу потпунијом. Улива се у реку Дрину.

Здраво!

Посети нас на друштвеним мрежама.

Локација (клик)

Етно комплекс „Азбука“

Важно обавештење

Од 1. децембра 2020.

“Азбука” је привремено затворена за све посете.

Драги наши,

Са великим жаљењем вас све обавештавамо да је наша и ваша “Азбука” од сутра за све посете затворена.
Како нам је ваша безбедност, али и безбедност наших запослених на првом месту, одлучили смо да привремено затворимо врата наше породичне бајке, те да наставимо да вас радујемо када епидемиолошка ситуација у нашој земљи буде повољнија.

Желимо вам добро здравље и радујемо се лепшој и срећнијој будућности!

За све додатне информације, као и за датум поновног отварања, пратите наше странице и сајт etnoseloazbuka.rs 🤗

Чувајте се,
С ❤️,
“Азбука”